باغبانی سبز
 
قالب وبلاگ
نويسندگان

رزماری Rosmarinus officinalis به خانواده  Lamiaceae و راسته Lamiales تعلق دارد و بومی مناطق اطراف دریای مدیترانه است. رزماری گیاهی علفی و چند ساله است که ساقه ای چوبی، برگهایی همیشه سبز و سوزنی شکل و نوک تیز و گلهایی سفید ، صورتی، ارغوانی یا آبی دارد. خانواده این گیاه همان خانواده نعناع است که گیاهان علفی معروف دیگری نیز در آن جای دارند. رزماری علاوه بر مصارف دارویی و صنایع غذایی به دلیل ظاهر زیبای برگسار و همچنین نیاز کم به آبیاری یکی از گیاهانی است که نگهداری آن به عنوان گیاهی زینتی و گلدانی مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه در انگلیسی رزماری Rosemary و گاهی آنتوس Anthos نامیده می‌شود.


دوستان عزیز.  خواهشمندم مطالب وبلاگ باغبانی سبز را کپی‌برداری و انتشار  نفرمایید.سپاسگزارم.

شاخسار گیاه در انواع و ارقام مختلف به شکلهای مختلف از ایستاده تا افقی رشد می‌کنند. در انواعی که شاخسار به شکل کاملا ایستاده و عمودی رشد می‌کنند ارتفاع گیاه به حدود 1.5 متر نیز می تواند برسد و این نمونه ها بیش از دیگر انواع مناسب کاشت در فضای باز هستند. از انواعی که شاخسار آنان به شکل افقی و بر روی زمین رشد می‌کنند می توان به عنوان گیاهی پوششی استفاده کرد و یا در سبدهای آویز می‌توان آنان را کاشت.

تصویر فوق: انواع مختلف رزماری عادات رشد متفاوت دارند. سمت راست: شاخسار آویخته سمت چپ : شاخساری با رشد عمودی و مستقیم

برگهای رزماری معطر و همیشه سبز است و به عنوان طعم دهنده غذاها نیز استفاده می‌شود .طول برگها 4-2 سانتیمتر و عرض آنها 5-2 میلیمتر است. سطح رویین برگها سبز و سطح زیرین سبز-خاکستری است و موهایی کوتاه و انبوه سطح برگها را پوشانده اند. در شرایط آب و هوایی گرم گیاه می تواند مرتبا گل تولید کند اما به طور معمول فصل گلدهی آن در طی بهار و تابستان است. از رزماری روغن معطری تهیه می‌شود که در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی و همچنین غذایی کاربرد دارد.

تصویر فوق: برگها و گلهای گیاه رزماری

آبیاری: به خشکی و کمبود آب مقاومت خوبی نشان می‌دهد به همین دلیل در طراحی فضاهای سبز مناطق کم آب به خوبی می‌توان از آن بهره گرفت. زمانی این گیاه را آبیاری کنید که سطح خاک گلدان خشک شده باشد.البته آبیاری نامنظم و خشکی کشیدن بیش از اندازه یکی از دلایل ریزش برگها است. آبیاری زیاد نیز می‌تواند منجر به قهوه ای شدن برگها شود.

دما: اگرچه برخی از انواع این گیاه سرمای هوا را به شکل قابل توجهی تحمل می‌کند اما گروهی دیگر از انواع آن در برابر یخبندان حساس هستند. بنابراین بهتر است که گیاه را در چنین شرایطی قرار ندهیم. به طور کل گفته می‌شود که این گیاه مناسب دمای زیر صفر درجه نیست  و دمای 10- آنرا از بین خواهد برد.پس بهتر است که در طی زمستان گلدان گیاه به محیط درون منزل برده شود و البته در مکانی با حداکثر نور و روشنایی ممکن گذاشته شود. این گیاه به گرمای هوا مقاومت نسبتا خوبی دارد و دما را تا حدود 35 درجه سانتیگراد البته به شرط آبیاری مناسب به خوبی تحمل می‌کند.

نور: به محیطی پرنور و روشن نیاز دارد و وجود نور مستقیم آفتاب به میزان حداقل 8-6 ساعت در روز برای رشد مناسب این گیاه لازم است. نور کم محیط یکی از دلایل ریزش برگهای این گیاه است.

خاک: این گیاه در خاک لوم  (خاک معمولی باغچه) البته با زهکش مناسب رشد قابل قبولی دارد بنابراین خاک لوم که با شن ترکیب شده باشد بستر کاشت مناسبی برای این گیاه را تشکیل می دهد. خاکی با اسیدیته خنثی تا قلیایی را می پسندد بنابراین به بستر کاشت آن موادی همانند پیت موس اضافه نکنید زیرا این ماده موجب اسیدی شدن بستر خاک می‌شود. تعویض گلدان زمانی لازم است که ریشه های گیاه از منافذ موجود در کف گلدان بیرون بیاید و بهترین زمان تعویض گلدان در اواخر زمستان یا اوایل بهار است. زرد شدن برگها یکی از نشانه های کوچک شدن گلدان گیاه و در هم پیچیدن ریشه ها می‌باشد. این گیاه رشد آهسته ای دارد و مصرف زیاد کودها، رشد آن را تسریع نمی کند.مصرف کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی در حدود 3 یا 4 مرتبه از بهار تا پاییز کافی است و در طی زمستان نیازی به کوددهی نیست.

آفات و بیماری: رزماری به آفات مقاومت بسیار خوبی نشان می‌دهد و کمتر پیش می آید که آفتی برای آن مشکلی ایجاد کند.  از بیماریهای گیاه می‌توان به لکه برگی باکتریایی، بلایت Aerial  و پوسیدگی ریشه گیاه نام برد. عدم ابیاری بیش از اندازه، تهویه مناسب و استفاده از بستر های کاشت ضدعفونی شده از جمله راههای جلوگیری از شیوع بیماریها است.

تکثیر: قلمه یکی از راه های تکثیر این گیاه است . بهترین زمان قلمه موقعی است که ساقه های جدید و جوان شروع به رشد کرده باشند. از ساقه های جوان بدون گل ، قلمه هایی به طول 15-10 سانتیمتر تهیه کرد و برگهای قسمت پایین قلمه (تقریبا 70-50٪ طول قلمه) را جدا کرد و در بستری شامل پرلایت و کوکوپیت به نسبتهای مساوی و یا دو قسمت پرلایت و یک قسمت خاک برگ و یا پرلایت به تنهایی کاشت. در واقع هر نوع بستری که بتواند در عین نگهداری رطوبت ، زهکش خوبی نیز داشته باشد مناسب است. دمای مناسب برای ریشه زایی قلمه ها 21 درجه سانتیگراد است، قلمه ها را به دور از نور مستقیم آفتاب و بستر را همواره مرطوب نگه داشت تا ریشه زایی تحریک شود. معمولا ریشه ها در طی 5-3 هفته شکل می‌گیرند. بعد از این مرحله می‌توان به تدریج تابش نور مستقیم آفتاب را افزیش داد و از روزی یک یا دو ساعت در صبح هنگام آغاز کرد تا گیاه جوان به تدریج به شرایط معمولی عادت کند.

تصویر فوق: قلمه گیری متداولترین روش تکثیر رزماری است.

در صورت تشکیل بذر می‌توان از بذرها نیز در تکثیر گیاه استفاده کرد اما توجه داشته باشید که بذرهای تازه گیاه توانایی جوانه زنی مناسبی دارند. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر 21 درجه سانتیگراد است. تقسیم بوته از دیگر روشهای تقسیم است که بخصوص برای بوته های بزرگ و متراکم این گیاه انجام می‌شود . بهتر است که یک روز قبل از انجام این عمل خاک بستر گیاه را به خوبی مرطوب کرد تا گیاه با توده ریشه هایش به راحتی و با کمترین آسیب از خاک بیرون آید. سپس خاک اطراف ریشه ها را با ملایمت باید تکاند و با وسیله ای تیز گیاه را به دو یا سه قسمت تقسیم کرد و هر قسمت به عنوان گیاهی مستقل در گلدانی جداگانه کاشته می‌شوند.توجه داشته باشید که گیاه را عمیقتر از قبل نکارید. بعد از کاشت نیز گیاهان را به خوبی آب دهید.همچنین بین درآوردن گیاه و کاشتن مجددا آن فاصله نیندازید و اگر مجبور به این کار شدید حتما گیاه را با چند لایه روزنامه مرطوب و خیس محافظت کنید تا ریشه های آن خشک نشود.

تصویر فوق: تقسیم بوته یکی دیگر از راه های تکثیر رزماری است.

هرس: رزماری هرس پذیری مناسبی دارد و با عمل هرس می‌توان ارتفاع و حتی شکل آنرا کنترل کرد. برای اینکه گیاه فرم و شکل بوته ای و متراکمی پیدا کند حتما باید شاخه های آنرا سرزنی کرد تا رشد شاخه های جانبی تحریک شود در غیر اینصورت چند شاخه بلند خواهند شد و دیگر شاخه ها رشد نخواهند کرد. بنابراین این گیاه به سرزنی مرتب و منظم سالانه احتیاج دارد. قانون کلی برای سرزنی شاخه ها این است که در هر مرتبه سرزنی نباید بیش از 30٪ طول یک شاخه کوتاه شود.بیش از این مقدار ممکن است منجر به وارد آمدن شوک و استرس به گیاه شود.

تصویر فوق: با انجام هرس می‌توان رزماری را به شکل دلخواه درآورد.

تصویر فوق: پرورش رزماری به شکل بونسای

منابع:

http://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/rosemary/growing-rosemary-plants-rosemary-plant-care.htm

http://gardenofeaden.blogspot.com/2011/10/how-to-take-cuttings-from-rosemary.html

http://www.ourhappyacres.com/2010/01/rosemary-babies/

http://www.veggiegardeningtips.com/rosemary/

http://www.ehow.com/how_4424797_grow-rosemary-indoors.html

 

 

 

[ ۱۳٩۱/۱۱/۱٥ ] [ ۱۱:٤٧ ‎ق.ظ ] [ آزاده رشیدی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ
موضوعات وب
RSS Feed

Google

در اين وبلاگ