باغبانی سبز
 
قالب وبلاگ
نويسندگان

فندق با نام علمی Corylus avellana به خانواده Betulaceae  تعلق دارد و بومی قاره اروپا و نواحی غربی قاره آسیا است. درخت فندق، گیاهی خزانپذیر است که معمولا حدود 6-3.5 متر ارتفاع می یابد اما برخی انواع آن حتی تا 15 متر نیز می تواند رشد کنند.  برگها 15-7 سانتیمتر طول و 5-3.5 سانتیمتر عرض دارند و کرکهای نرمی بر روی هر دو سطح آنان مشاهده می‌شود . گلهای نر و گلهای ماده بر روی درخت فندق از هم جدا هستند .

 


دوستان عزیز لطفا مطالب وبلاگ باغبانی سبز را کپی‌برداری و انتشار نفرمایید. سپاسگزارم.

 گلهای نر فندق،  زرد روشن و به قطر 7.5-2.5 سانتیمتر هستند که فعالیت آنها از اواخر فصل بهار شروع می شود.  اندازه گلهای ماده کوچک است و کرکهایی قرمز رنگ روی انها را می پوشاند و زمان فعال شدن آنان نیز اوایل زمستان است. به همین دلیل است که درختان فندق را می بایست در مناطق معتدل گرم کاشت و این درختان مناسب مناطق متعدل سرد نیستند .زیرا هوای سرد می تواند موجب از بین رفتن گلهای ماده و عدم شکل گیری میوه فندق شود.  گرده افشانی گلهای نر نیز در اوایل زمستان انجام می‌گیرد.  اما فعالیت بعدی گلهای ماده و رشد میوه تا بهار و مناسب شدن شرایط آب و هوایی به تعویق می افتد. در کاشت درختان فندق باید دقت کرد که تنها با داشتن یک درخت ، محصول خوبی به دست نمی آید و حتما و لااقل دو درخت فندق باید در کنارهم کاشته شوند. زیرا گلهای نر یک درخت فندق نمی تواند گلهای ماده همان درخت را بارور کند و باید از درخت مجاور دانه های گرده به روی گلهای ماده درخت مورد نظر برسد تا میوه شکل گیرد. همچنین برخی از ارقام این درختان اصولا به عنوان درختانی که گرده های با کیفیت و فراوان تولید می کنند شناخته می شود و در باغات تجاری تولید فندق، تعدادی از درختان باغ اختصاص به کاشت چنین درختان فندقی (درختان گرده زا) دارد تا کیفیت و کمیت میوه ها افازیش یابد. همچنین اگرچه وجود باد برای گرده افشانی گلها لازم است اما توجه کنید که بادهای شدید و یا بادهای سرد و سوزهای شدید موجب کاهش گرده افشانی می شود. رشد میوه ها همزمان با شروع رشد برگها در بهار آغاز می‌شود و میوه‌ها در اواسط  پاییز می‌رسند. میوه دهی درختان فندق  زمانی که 4 سال عمر دارند شروع می شود اما حدود 10 سال طول میکشد تا به میوه دهی کامل خود برسند و یک درخت فندق تا  حدود 30 سال میوه دهی خوب و مناسبی دارد اما به طور کل بین 100-75 سال می تواند به زندگی خود ادامه دهد.  نام انگلیسی این گیاه Hazelnut و همچنین American filbert است. کشورهایی مانند ترکیه، آذربایجان، ایالات متحده آمریکا، ایتالیا ، یونان و گرجستان از جمله کشورهای صادر کننده فندق هستند و درداخل ایران نیز باغات فندق در مناطقی همانند گیلان، قزوین و ارومیه  وجود دارند.

تصویر فوق: گلهای نر

تصویر فوق: گلهای ماده 

تصویر فوق: برگ فندق

تصویر فوق: میوه جوان فندق

تصویر فوق: میوه های فندق رسیده

نیازهای محیطی

آبیاری: درختان فندق به رطوبت کافی در خاک خود نیاز دارند و خشکی کشیدن در طی روزهای گرم و بخصوص با وجود وزش بادهای گرم نه تنها موجب عدم رشد مناسب میوه ها می شود بلکه می تواند درختان را نیز خشک کند. اگر نزولات آسمانی در منطقه شما وجود دارد به نحوی که خاک از رطوبت خوبی برخوردار است ، نیاز چندانی به آبیاری نیست اما اگر در طی فصل رشد و بخصوص هنگام شکل گیری و رشد و بزرگ شدن میوه ها، میزان ریزش باران کم است می باست هفته ای یک مرتبه نسبت به آبیاری این درختان اقدام کرد. در غیر اینصورت و خشکی کشیدن گیاه ، میوه ها ریزش می کنند و یا مغز آنها چروکیده و ریز باقی می ماند.میزان آب نیز در درختان جوان و بالغ با هم متفاوت است. مثلا شاید میزان 10 لیتر آب در هر مرتبه آبیاری برای یک درخت جوان کافی باشد اما برای درختی که اوایل دوران میوه دهی است (درخت 5-4 ساله) در هر مرتبه آبیاری حدود 20 لیتر و برای یک درخت بالغ و بزرگ فندق (مثلا درخت 20 ساله) حدود 80-70 لیتر آب مورد نیاز است.

نور: درختان فندق به مکانهایی با نور کامل آفتاب (حداقل 8-6 ساعت نور مستقیم نیاز دارند) البته برخی از باغداران معتقد هستند که وجود نور مستقیم آفتاب در حدود 5 ساعت نیز برای این گیاهان کافی است. به هر حال مکانهای سایه برای این گیاه مناسب نیست و چنین شرایطی موجب عدم رشد مناسب گیاه و عدم شکل گیری میوه و یا ریزش میوه در مراحل اولیه رشد خواهد شد.

دما: درختان فندق سرمای زمستان را تا حدود دمای 14- درجه سانتیگراد دوام می آورند و از بین نمی روند اما گلهایشان در چنین دمایی بخصوص در طی زمستان از بین خواهد رفت. فراموش نکنید که فعالیت گلهای این درخت بر خلاف سایر درختان از اواسط زمستان و با گرده افشانی گلهای نر آغاز می شود اما رشد بعدی گلهای ماده و میوه تا بهار به تاخیر می افتد. گلهای ماده این درختان حداکثر تا 9- درجه سانیگراد دوام می آورند . در دمای سردتر از این حد اگرچه درخت از بین نمی رود اما تمامی گلهایش را از دست خواهد داد. به همین دلیل است که کاشت این گیاه در مناطق معتدل گرم انجام می شود و مناطق معتدل سرد که دمای زمستان بیش از 9- درجه نزول می کند اصلا مناسب کاشت این درختان نیست. مسئله دیگری که باید به ان توجه کرد برطرف شدن نیاز سرمایی این درختان در طی زمستا است. درختان فندق به حدود 1700-800 ساعت دمای زیر 7 درجه نیاز دارند تا نیاز سرمایی آنها برطرف شود. برطرف شدن نیاز سرمایی موجب توانایی گیاه در گلدهی می شود. در طی فصل رشد نیز دمای بین 28-15 درجه برای این گیاه مناسب است و  دمای بالای 40 درجه و پایین تر از 10 درجه را نیز در طی فعالیت گیاه و رشد میوه ها بسیار نامطلوب است که می تواند موجب ریزش و از بین رفتن محصول و همچنین برخی قسمتهای درخت از جمله سرشاخه های جوان آن شود.

خاک : ریشه های فندق در عمق کمی از خاک قرار دارند و اکثر ریشه های فعال این گیاه در عمق حدود یک متری خاک قرار میگیرد. بنابراین هنگام آماده سازی مکان کاشت درختان فندق اگر گودالهایی به ابعاد 1 متر (طول ×عرض×ارتفاع) و یا حداقل 60 سانتیمتر ایجاد کنیم و از خاک مناسب در این گودالها استفاده کنیم، بسیار به نفع رشد این گیاه خواهد بود.  برای آماده سازی خاک می توان خاک معمولی باغ را با حجم مساوی از خاک برگ مخلوط کرد و اگر حدود 10٪ حجم کل خاکی که آماده کرده‌ایم به آن شن نیز اضافه کنیم به زهکش بهتر خاک کمک می شود. فاصله مناسب کاشت در بین دو درخت فندق حدود 5 متر است . فاصله بیش از 12 متر بین هر دو درخت مانع از گرده افشانی بین دو درخت می شود و میزان محصول بسیار کم می شود.

 در مورد کوددهی گفته می شود تا زمانی که درخت فندق شروع به میوه دهی نکرده است نیازی به کوددهی نیست . یعنی برخی از پرورش دهندگان در طی 4 سال عمر اولیه یک درخت فندق که هنوز به باروری نرسیده است کود استفاده نمی کنند. برخی از پرورش دهندگان نیز ترجیح می دهند که فقط در طی دو سال اول زندگی کود مصرف نکنند و بعد از آن برنامه کوددهی این گیاه را شروع کنند.نیازهای غذایی درختان فندق خیلی زیاد نیست با  کود با فرمول 10-10-10 برای این گیاه مناسب است البته به دو روش می توان استفاه کرد. اول اینکه از کودهای آهسته رهش با فرمول 10-10-10 و یک بار در سال و در اوایل بهار استفاده می شود. راه دوم این است که از کودهای معمولی با فرمول 10-10-10 دو بار در سال استفاده می شود یکی اوایل بهار و دیگری اوایل/میانه های تابستان. از هر روشی که استفاده میکنید دیرتر از میانه های تابستان به گیاه کود ندهید. توجه کنید که فرمول 10-10-10 فرمولی نسبتا ساده است که کاربران خانگی و یا افرادی که باغهای شخصی فندق دارند معمولا استفاده می شود. باغات تجاری فندق از کودهای اختصاصی تری استفاده می کنند. یعنی کودهای ازته ، فسفره و پتاسه این باغداران معمولا جدا است . مثلا یکی از برنامه های کوددهی برای درختان بالغ در باغات تجاری کشور ایتالیا عبارت است مصرف 30 تن کود پوسیده دامی به همراه 600 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات در فصل پاییز و سپس استفاده از  500-400کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیم و یا 400-300 کیلو گرم در هکتار سیانید کلسیم و یا 300-150 کیلوگرم در هکتار نیترات آمونیم در فصل بهار. توجه کنید که این برنامه کوددهی در مناطق مخلتف می تواند متفاوت با نمونه بالا باشد و نمونه بالا فقط برای مثال آورده شده است.علاوه بر کودهای یاد شده ، ماده دیگری که در باغات تجاری از آن استفاده می شود عنصر بر است زیرا استفاده از این عنصر موجب افزایش میزان شکل گیری میوه می شود. کود حاوی عنصر بر معمولا به شکل محلول برگی مصرف می شود و بر روی برگهای گیاهان اسپری می شود مثلا برای درختان بالغ حدود 450 گرم بر در هر هکتار استفاده میشود و زمان محلول پاشی چنین کودهایی از اواسط خرداد تا اواسط تیر ماه است. زیرا مصرف زودتر این کودها می تواند به میوه های جوان و برگهای گیاه آسیب وارد کند.

تکثیر: مهمترین روش تکثیر این گیاه ، خوابانیدن است. توجه کنید روش خوابانیدن شیوه های مختلفی دارد که برای درختان فندق از شیوه خوابانیدن تپه ای استفاده می شود. یعنی مخلوط خاک به شکل تپه ای کوچک بر روی ساقه های کوتاه شده گیاه مادری قرار میگیرند تا این ساقه ها در بین چنین مخلوط خاکی تولید ریشه کنند.  در این روش گیاه فندق در طی زمستان که در حال رکود است کف زنی می شود یعنی شاخه های آن از نزدیک سطح زمین قطع می شوند . این کار باعث می شود که با آمدن بهار، شاخه های جدیدی مجددا و از ریشه های گیاه رویش کنند. البته عمل کوتاه کردن ساقه ها در بهار نیز انجام می شود زیرا اگر اجازه دهیم جوانه های گل روی این شاخه ها شکل بگیرند در واقع گیاهانی را که قرار است از این طریق تکثیر کنیم ضعیف کرده ایم. همچنین برخی از پرورش دهندگان اجازه می دهند که  از میانه این شاخه ها ، یک یا دو شاخه بلند شوند و برگسار داشته باشند تا در غذاسازی برای ریشه های گیاه مادری (و نه ریشه هایی که قرار است روی بدنه ساقه ها شکل گیرد) نقش داشته باشند و به این مسئله کمک بکنند اما مابقی ساقه ها در این مقطع زمانی یعنی اوایل بهار مجددا تا نزدیکی سطح زمین  کوتاه می شوند. سپس به شاخه تا اوایل تابستان اجازه رشد داده می شود که در این زمان شاخه ها به ضخامت حدود 1-0.5 سانتیمتر می رسند.از اواخر خرداد تا اوسط تیره ماه ، برخی از پرورش دهندگان با شیوه حلقه برداری پوست و استفاده از هورمونهای ریشه  زایی بر روی نواحی حلقه برداری شده نسبت به تحریک ریشه زایی از این قسمت ها اقدام می کنند. حلقه بردای به معنی برداشتن پوست از روی سطح ساقه  است . حلقه ایجاد شده قطری بسیار باریک دارد و هنگام برداشتن پوست این قسمت باید خیلی مراقب بود که به چوب زیرین آسیب وارد نشود. حتی برخی از پرورش دهندگان در همین زمان و اگر تراکم شاخه های روییده از سطح زمین زیاد باشد نسبت به کم کردن آنان و قطع برخی از آنان  اقدام می کنند یعنی برخی از آنان را از نزدیکی سطح زمین کوتاه می کنند تا رشد سایرین بهتر صورت بگیرد. زمانی که حلقه برداری انجام می شود نوبت عمل پیچیدن سیم می رسد. یک سیم به دور هر ساقه و درست در بالای ناحیه حلقه برداری شده بسته می شود به نحوی که به خوبی ساقه را در برگیرد اما آنقدر سفت گره زده نمی شود که ساقه زخمی شود . توجه کنید که رشد بعدی ساقه و ضخیم شدن آن موجب تنگ شدن این حلقه خواهد شد. وجود این حلقه سیمی کمک می کند که ریشه ها فقط در قسمت زیرین این حلقه شکل گیرند و در مابقی سراسر طول ساقه تشکیل نشوند. زیرا وجود این سیم مانع از عبور کربوهیدرات و همچنین برخی از هورمونهای ساخته شده در قسمت برگهای ساقه های جوان به سمت پایین گیاه و جمع شدن آن بالای ناحیه می شود که سیم وجود دارد . کربوهیدراتها و هورمونها ساخت خود گیاه در همان منطقه باقی مانده و تاثیر بسیار خوبی در تحریک ریشه زایی و همچنین رشد ریشه ها در آن قسمت دارند.بعد از انجام این کارها نوبت ریختن خاک اره یا موادی سبک همانند آن (پیت موس ، شلتوک برنج که در واقع پوسته برنج است، کوکوپیت) در بین ساقه ها است . این مواد تا حدی ریخته می شوند که ارتفاع آنان به   15 سانتیمتر بر روی سطح زمین و بینابین ساقه ها برسد. این ماده همواره باید مرطوب (اما نه خیس ) باقی بماند. وجود رطوبت یکی از نیازهای اصلی شکل گیری ریشه است. برای اینکه این مواد به خوبی در اطراف گیاه باقی بمانند گاهی توسط پوششی همانند پارچه های ضخیم دیواره ای در اطرف گیاه شکل میگیرد و زمانی که خاک اره یا هر ماده دیگری را در اطراف ساقه ها قرار می دهیم، هنگام آبیاری در محیط اطراف پخش نمی شود و از ارتفاع آنان نیز کاسته نمی شود. نواحی از ساقه ها که در بین خاک اره مرطوب قرار دارند معمولا تا پاییز ریشه می دهند . می توان در آن هنگام و برای جدا سازی ساقه ریشه دار شده از سطح زمین و در واقع از گیاه مادری، به آرامی خاک اره ها را کنار زد تا ریشه های شکل گرفته مشاهده شوند. سپس ساقه را از زیر ناحیه ریشه های شکل گرفته و در واقع از نزدیکی سطح زمین، از گیاه مادری جدا می کنیم. اگر ریشه‌های چند ساقه در هم تنیده بود، به زور آنها را از هم جدا نکنید بلکه ابتدا تمامی این ساقه ها را از پایین تر از قسمتی که سیم بندی کرده اید و تقریبا از نزدیکی از سطح زمین قطع کنید سپس تمامی آنها را با ریشه هایشان در داخل سطلی بزرگی از آب قرار دهید و در داخل آب با شناور شدن ریشه ها با ملایمت آنان را از هم جدا کنید. البته گیاهان را در داخل سطل آب برای مدت زمان طولانی قرار ندهید زیرا این گار به ریشه ها آسیب می رساند.

 

تصویر فوق: شاخه ها در ابتدای بهار تا سطح زمین کوتاه می شوند. سپس این شاخه ها مجددا شروع به رشد می کنند و زمانی که به بهترین ضخامت خود می رسند حدود اوایل تابستان است.

تصویر فوق: پایین ساقه ها حلقه برداری و سیم بندی می شود. سپس در اطراف ساقه ها مخلوطی سبک (همانند خاک اره که اینجا با رنگ زرد نشان داده شده است) ریخته میشود و بعد از آن نوبت شکل گیری و روییدن ریشه ها است.

تصویر فوق: برای نگهداشتن مخلوط سبک (همانند خاک اره) در اطراف ساقه های گیاه می توان نوعی دیواره با مواد مختلف همانند چند قیم و یک پارچه درست کرد. پارچه در این تصویر به رنگ مشکی است.

از هسته و بذر فندق نیز می توان برای تکثیر این گیاه استفاده کرد.در واقع هسته فندق همان قسمت خوراکی آن است و از میوه تازه و هسته تازه می توان برای کاشت و تکثیر استفاده کرد اما علاوه براینکه  رویش و جوانه زنی هسته این گیاه سخت است، گیاه حاصل شده شبیه گیاه مادری نخواهد شد و در خصوصیات خود از نظر کیفیت و کمیت میوه می تواند با گیاه مادری متفاوت باشد. به هر حال برای کاشت هسته می بایست میوه ها را در اواخر تابستان یعنی زمانی که پوسته‌ها کمی سخت شده است و به رنگ قهوه‌ای قرمز درآمده است از گیاه مادری جدا کرد. با استفاده از یک سمباده باید سعی کرد که ضخامت پوسته را کاهش داد. شکستن روش خوبی نیست زیرا می تواند به هسته درون میوه آسییب برساند. سمباده زدن نیز می بایست با دقت باشد تا به هسته آسیب نرسد . زمانی که پوسته نازک شد سمباده زدن را می بایست متوقف کنیم. میوه هایی که اکنون پوسته های نازکی دارند به مدت 24 ساعت در آب قرار میگیرند. میوه هایی که بر روی آب شناور می شوند را دیگر استفاده نمی کنیم زیرا آنها جوانه زنی خوبی نخواهند داشت. مابقی میوه ها را در مخلوطی که می تواند رطوبت نگهدارد همانند شن +خاک برگ که حدود 20 سانتیمتر عمق دارند قرار میدهیم به نحوی که عمق کاشت میوه ها حدود 5-2.5 سانتیمتر است. گلدان را داخل پلاستیک شفاف بگذارید اما در پلاستیک را یا نبندید و یا اگر می بندید بر روی بدنه پلاستیک چندین سوراخ به منظور تهویه هوا ایجاد کنید. روش دیگری نیز است و آنکه میوه های فندق فق در کیسه پلاستیکی قرار میگیرند. این روش مال زمانی است که بعد از ظهور ریشه بذرها، آنها را جداگانه در محیط کاشت مخصوص به خودشان بکاریم که در اینصورت بعد از برطرف شدن نیاز سرمایی و مشاهده ریشه ، هسته ها به شکل تقریبا سطحی بر روی بستر کاشت قرار داده می شود تا رشد خود را ادامه دهند. به هر حال بعد از قرار دادن بذرها در پوشش پلاستیکی، نوبت بر طرف کردن نیاز سرمایی بذرها است . ظرف حاوی بذرها را درون یخچال و یا مکانی سرد که دمای حدود 4-3 درجه دارد قرار میدهیم و مدت زمان مورد نیاز حدود 5-3 ماه است. در طی این مدت نباید اجازه داد که مخلوط خاکی کاملا خشک شود اما نیازی به آبیاری نیز نیست بلکه کافی است سطح آنرا با عمل غبارپاشی آب کمی مرطوب کنیم. بعد از گذشت این مدت زمان، ظرف محتوی بذرها را به مکانی روشن و با دمای حدود 26درجه در طی روز و 21 درجه در طی شب قرار میدهیم .  مراقب عدم خشک شدن سطح خاک باشید. اگر همه چیز خوب پیش برود، حدود 30 روز بعد شاهد جوانه زنی هسته ها خواهیم بود.  گیاه جوانی که از بذر جوانه می زند باید حدود 30-15 ارتفاع بیابد و بعد آماده انتقال از ظرف اولیه به مکان بعدی می شود.

تصویر فوق: آماده کردن بذرها برای قرار دادن در مکان سرد به منظور گذران نیاز سرمایی

تصویر فوق: بذرها را در محفظه های سینی کاشت قرار میدهند. به نحوی که سمت ریشه رو به پایین باشد.

تصویر فوق: بذرها به گونه ای قرار میگیرند که ریشه جوان رو به پایین باشد.

تصویر فوق: رشد بذرهای فندق و شکل گیری گیاهان جوان

تصویر فوق: گیاهان جوان بعد از یک سال

تصویر فوق: نهالهای جوان فندق که از کاشت بذر به دست آمده اند.

شیوه پیوند یکی دیگر از راه های تکثیر درختان فندق است . یعنی پایه از یک نوع و قسمت تاج از نوعی دیگر است. معمولا پایه از انواعی انتخاب می شود که دارای خصوصیت خوب ریشه دهی و گستراندن ریشه در خاک و همچنین تولید کم پاجوش باشد  و ارقامی که دارای خصوصیات و کیفیت بالای میوه هستند برای تاج انتخاب می شوند و روی یایه با استفاده از روش پیوند قرار میگیرند. از شیوه های مختلف پیوند همانند انگلیسی ، پیوند زبانه ای  و یا شکافی به منظور انجام عمل پیوند استفاده می شود.

استفاده از قلمه مرسوم نیست اما به شکل تفننی می توان حدود دو ماه بعد از بیدار شدن درختان و از ساقه های یکساله آنان ، قلمه سبز (قلمه نرم)  و حدود میانه های تابستان از قلمه نیمه چوبی استفاده کرد. توجه کنید اگر از میانه ساقه گیاه مادری قلمه تهیه کنید ، نیتجه بهتری خواهید گرفت. برگهای موجود روی قلمه را قطع می کنیم به نحوی که 2-1 برگ در قسمت بالایی باقی بماند. از مخلوط کاشت سبک همانند خاک برگ+شن می توان استفاده کرد. استفاده از هورمونهای ریشه زایی می تواند در ریشه‌زایی قلمه ها اثر مثبتی داشته باشد. دو سوم طول قلمه ها در داخل مخلوط خاکی کاشته می شود. گلدان حاوی قلمه ها را در مکانی روشن به دور از نور آفتاب و دمای 20-18 درجه قرار دهید و اجازه ندهید که سطح خاک خشک شود. ریشه زایی می تواند 8-6 هفته طول بکشد. با مشاهده شروع رشد جدید در قلمه ها می توان نسبت به ریشه زایی قلمه ها اطمینان حاصل کرد.

هرس: ساقه اصلی درختان جوان فندق را بعد از کاشت از ارتفاع 90-75 سانتیمتری از سطح خاک قطع می کنند. زیرا اگر تنه اصلی این درخت بلند باقی بماند در آینده درختی خواهیم داشت که میوه ها اکثرا در قسمت بالای تاج شکل میگیرند و موجب سنگین شدن این قسمت می شوند. 5-3 شاخه اصلی در اطراف محور مرکزی درخت می بایست انتخاب شود به طوری که شاخه ها به خوبی در اطراف درخت پراکنده باشند . یعنی دو شاخه را نباید انتخاب کرد که خیلی به هم نزدیک باشند زیرا موجب رقابت بین این دو شاخه و عدم میوه دهی یکی از آنان خواهیم شد. درختان جوان را نباید شدید هرس کرد. یعنی قطع انتهای محور اصلی درخت جوان و حذف شاخه هایی که مزاحم رشد دیگران هستند کافی است. هرس این درختان شاید تا 10سال دیگر لازم نباشد و سپس درختان 10 ساله برای کنترل و حذف برخی شاخه ها مورد بررسی قرار میگیرند. به طور کل هرس درختان بالغ نیز هر 5 سال یکبار توصیه می شود. یعنی 5 سال درخت هرسی نمی شود و در انتهای سال پنجم و در زمستان ، شاخه هایی که در طی این 5 سال میوه تولید کرده‌اند کوتاه می شوند به نحوی که حداکثر می توان نصف طول آنها را کوتاه کرد.  درخت فندق عادت دارد که پاجوشهای فراوانی تولید کند برای اینکه حداکثر تولید فندق را داشته باشیم می بایست که به شکل مرتب و منظم تمامی پاجوشهای فندق از درخت جدا شوند و اجازه رشد به آنها داده نشود.

آفات و بیماری: از بین آفات این گیاه می توان کنه فندق ، شپشک،  سرخرطومی فندق،معندنچی برگ و  سوسک چوبخوار اشاره کرد که بجز سوسک چوبخوار بقیه موارد را می توان با سموم مناسب کنترل کرد اما مبارزه سوسک چوبخوار به دلیل اینکه لاروها در داخل چوب گیاه به سر می برند مشکل تر است و گفته می شود بهتر است که علاوه بر سموم با بهینه کردن محیط رشد، درختانی قوی بر بیارویم که در برابر این حشره مقاومت نسبی داشته باشند. پژمردگی باکتریایی یکی از بیماری هایی است که تمامی اندامهای درخت را می تواند آلوه کند و موجب بروز نواحی تیره رنگ و زخمی بر روی ساقه ها  و برگها و سرخشکیدگی ساقه های جوان  و از بین رفتن و قهوه ای شدن برگها شود جوانه های جوان گیاه به خوبی توسعه نمی یابند و به همین دلیل گیاه میوه خوبی تولید نمی کند. برای مبارزه با این بیماری می بایست از سموم قارچکش حاوی مس استفاده کرد و همچنین شاخه ها را 60-30 سانتیمتر پایین تر از جایی که زخمها بر روی پوست ساقه ها دیده می شود قطع کرد. استفاده مناسب از قارچکش حاوی مس هنگام بیدار شدن درخت در بهار است که می توان 3-2 مرتبه و هر مرتبه به فاصله 14-7 روز از دفعه قبلی نسبت به سمپاشی گیاه اقدام کرد. سفیدک پودری و لکه برگی قارچی از دیگر بیماری ها هستند که هر یک موجب بروز نواحی با رنگ متفاوت بر روی برگها می شوند این دو بیماری نیز با کاربرد سموم قارچکش مناسب قابل کنترل کردن هستند .برای مشاهده برخی از آفات این درخت لطفا به لینک زیر مراجعه کنید:

http://horticulture.oregonstate.edu/system/files/u1473/em8979-e.pdf

http://horticulture.oregonstate.edu/system/files/u1473/em8946-e.pdf 

http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/43806/em9081.pdf

تصویر فوق: گلهای نر (سمت راست ) و گلهای ماده (سمت چپ)

تصویر فوق: نمایی زیبا از گلهای نر

تصویر فوق: درخت فندق پاجوش فراوانی تولید می کند که می بایست حذف شوند در غیر اینصورت گیاهی با چند تنه اصلی خواهیم داشت.

دو تصویر فوق: باغ تجاری فندق. توجه کنید که این گیاه پاجوش بسیاری تولید می کند اما این درختان به شکل تک تنه و با یک تنه اصلی تربیت می شود و این مسئله با هرس و حذف پاجوشها به شکل منظم و مرتب امکان پذیر است در غیر اینصورت گیاهی با چند تنه اصلی خواهیم داشت.

تصویر فوق: میوه ها دارای پوششی برگ مانند در اطراف خود هستند که می بایست این پوششت را برداشت. البته زمانی که میوه بر روی درخت شروع به رسیدن می کند این پوششها نیز تغییر نرگ می دهند و دیگر به این رنگ سبز نخواهند بود.

 

تصویر فوق: میوهای فندق

منابع:

http://en.wikipedia.org/wiki/Corylus_avellana

http://www.gardeningblog.net/how-to-grow/hazelnuts/

http://www.oregonhazelnuts.org/growers-corner/grower-handbook/

http://homeguides.sfgate.com/growth-hazelnut-trees-40400.html

http://voices.yahoo.com/how-plant-grow-hazelnut-trees-11795616.html?cat=32

http://www.nrcs.usda.gov/Internet/FSE_PLANTMATERIALS/publications/mopmcpgcoam3.pdf

http://www.food-skills-for-self-sufficiency.com/growing-hazelnuts.html

http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers04/amieestockman/hazelnut-1.htm

http://www.midwesthazelnuts.org/assets/files/How%20to%20%20Mound%20Layer%20Hazelnuts.pdf

http://homeguides.sfgate.com/grow-hazelnuts-seeds-49350.html

http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/43805/em9075.pdf

http://www.ehow.com/how_7015334_propagate-hazelnuts.html

http://homeguides.sfgate.com/grow-hazelnuts-seeds-49350.html

http://www.hazelnuts.com.au/growing.html

http://www.ehow.com/way_5670120_fertilize-hazelnut-trees.html

http://www.midwesthazelnuts.org/assets/files/Fertilizing%20Hazelnuts.pdf

http://www.life123.com/home-garden/trees-shrubs/nut-trees/hazelnut.shtml

http://www.hazelnut-growers.org.nz/_resource/new_growers_intro.pdf

 

[ ۱۳٩۳/٢/۳ ] [ ٥:٠٠ ‎ب.ظ ] [ آزاده رشیدی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ
موضوعات وب
RSS Feed

Google

در اين وبلاگ