باغبانی سبز
 
قالب وبلاگ
نويسندگان

گل شراب Calycanthus floridus به خانواده Calycanthaceae  تعلق دارد و بومی جنگلهای مرطوب آمریکای شمالی است. این گیاه خزانپذیر و بوته‌ای شکل است که حدود 4-2 متر ارتفاع می‌یابد. علاوه معطر بودن گلهای این گیاه، برگها وساقه ها نیز معطر هستند و بخصوص با شکستن و خرد شدن برگهایش عطری به مشام می رسد و عطر گلها عصر هنگام بیشتر است. برگها 6-2 سانتیمتر عرض و 15-5 سانتیمتر طول دارند. گلها قرمز-زرشکی رنگ گیاه 7-4 سانتیمتر قطر دارند و در اواسط بهار اوج شکوفایی گلها است البته کم و بیش در طی تابستان نیز تعدادی گل بر روی گیاه تشکیل می‌شوند. 


دوستان عزیز. لطفا مطالب وبلاگ باغبانی سبز را کپی برداری و انتشار نفرمایید. سپاسگزارم.

سرعت رشد ساقه های گیاه جوان البته در بهترین شرایط محیطی حدود 45-30 سانتیمتر در سال است تا گیاه به رشد نهایی برسد. در زبان انگلیسی این گیاه با نامهایی همچون Sweet betsy, Sweet Bubby, Carolin Allspice,Sweet shrub شناخته می‌شود.

توجه : اگرچه گونه C. Floridus به عنوان گونه اصلی این گیاه که جنبه زینتی دارد معرفی می شوند اما گونه C.occidentalis این گیاه نیز به عنوان گیاه زینتی مورد کشت و کار قرار می‌گیرد. گونه C. Floridus دو رقم (دو نوع) دارد: C. floridus var floridus و دیگری C. floridus var. glaucus

توجه : اگرچه اکثر انواع این گیاه گلهایی قرمز رنگ دارند اما نمونه ای در بین گونه C. Floribus  نیز وجود دارد که گلهایی زرد-کرم دارد. از بین معروفترین این انواع می توان از  'Athens' نام برد.

توجه:  برخی انواع این گیاه عطر بیش از انواع دیگر است و حتی برخی انواع عطر بسیار ضعیفی دارند.

نیازهای محیطی

آبیاری: به طور کل این گیاه را زمانی باید آبیاری کرد که سطح خاک نسبتا خشک شده باشد اما در مورد گیاهان بالغ که سیستم ریشه ای گسترده و استقرار یاففته ای دارند می توان آبیاری را زمانی انجام داد که خاک تا عمق حدود 3-2 سانتیمتر خشک شده باشد. از طرفی گیاهی که تازه کشت شده است و جوان است را بهتر است زمانی آب دهیم که هنوز مقداری رطوبت بر روی سطح خاک به چشم می خورد. آبیاری به موقع و مناسب گیاه جوان موجب می شود که سیستم ریشه ای آن به خوبی رشد کند و در خاک نفوذ کند و در آینده و زمانی که گیاهی بالغ شد بهتر بتواند با استرسهای آبیاری مقابله کند. آبیاری بیش از اندازه این گیاه به نحوی که سطح خاک همواره خیس مرطوب باشد می تواند موجب زرد شدن و ریزش برگها ، پوسیدگی طوقه گیاه ، خفگی و پوسیدگی ریشه های گیاه و در نهایت مرگ آن شود.

نور: گل شراب در مکانهایی با آفتاب کامل (حداقل 8-6 ساعت نور مستقیم در روز) تا مکانهایی نیمه آفتاب-نیمه سایه (حداقل 5 ساعت نور مستقیم آفتاب در طی روز به خوبی رشد می کند.به طور کل گیاهانی که در نور کامل کاشت می شوند کمی کوتاه قامت تر از گیاهانی خواهند شد که در مکانی نیمه آفتاب کاشته می شوند.  اگر در شهری زندگی می کنید که تابستانهایی داغ و گرم دارد این گیاه را در مکانی نیمه سایه – نیمه آفتاب بکارید بخصوص اگر از آفتاب صبح برخوردار باشد و از ظهر به بعد از اشعه های داغ آفتاب در امان باشد، شاداب تر و سرحال تر خواهد بود.  نور بیش از اندازه بخصوص در هوای گرم موجب سوختگی نوک و حاشیه برگها و همچنین سرشاخه های بسیار جوان خواهد شد و احتمال سوختن و ریزش جوانه های گل نیز وجود دارد. در صورتیکه این گیاه را در مکانی کم نور و سایه بکارید به تدریج ساقه ها بلند خواهند شد و استحکام خود را از دست خواهند داد و فاصله برگها بر روی ساقه از هم زیاد می شود. برگها کوچک و رنگ پریده می شوند و گل یا تشکیل نمی شود و یا در صورت شکل گیری بسیار ریز خواهد بود. همچنین احتمال ریزش غنچه های گل نیز وجود دارد.

دما: گل شراب می تواند سرمای زمستانه را تا حدود 20- تحمل کند البته در این سرما احتمال خشکیدن ساقه ها بخصوص ساقه های جوان وجود دارد. اما  بخشهای زیرزمینی زنده می مانند و در بهار مجدد ساقه هایی از آنان رشد خواهد کرد.همچنین سرشاخه های جوان این گیاه به سرمای دیررس بهاره حساس هستند و از بین می روند. بهترین دمای رشد برای این گیاه در طی فصل رشد 27-25 درجه است البته دما را تا حدود 32 درجه نیز به خوبی تحمل می کند. با افزایش دما بهتر است که نسبت به آبیاری این گیاه دقت کنیم تا گیاه خشکی نبیند همچنین اگر تابستانهایی گرم و خشک در منطقه سکونت وجود دارد بهتر است که اصولا گیاه را در مکانی نیمه سایه - نیمه آفتاب بکاریم تا در اثر اشعه مستقیم آفتاب و همچنین گرمای هوا دچار سوختگی نوک و حاشیه برگها و ریزش گلها نشود.

خاک: گل شراب به خاکی با بافت متوسط و زهکش خوب نیاز دارد. مثلا می توان از مخلوط خاک معمولی باغچه +خاک برگ به نسبت مساوی استفاده کرد و سپس حدود 10٪ حجم کل مخلوط خاکی به آن شن یا پرلایت نیز اضافه کرد تا به زهکش بهتر آن کمک شود. وجود مواد ارگانیک همانند خاک برگ به رشد بهتر و مناسب تر این گیاه کمک می کند. همچنین هر ساله با شروع فصل بهار می توان لایه ای از خاک برگ به ضخامت 5 سانیتمتر بر روی سطح خاک پخش کرد و یا با خاک سطحی به عمق 7-5 سانتیمتر به خوبی مخلوط کرد تا گیاه از مواد آن استفاده کند. اگر این گیاه به شکل گلدانی نگهداری می شود می بایست که در دوران رکود گیاه نسبت به تعویض گلدان آن اقدام کرد. گلدان جدید حدود 20٪ می بایست از گلدان قبلی بزرگتر باشد همچنین اگر به دلیل بزرگ بودن گلدان امکان تعویض آن وجود ندارد می توان در همان زمان از سال یعنی اواخر زمستان/اوایل بهار نسبت به برداشتن لایه سطح خاک تا عمق حداکثر 10 سانتیمتر و سپس ریختن مخلوط خاک برگ به جای خاک قدیمی اقدام کرد.

تکثیر: کاشت بذر این گیاه یکی از روشهای تکثیر آن است.البته توجه کنید که امکان تفاوت بین گیاه حاصل از رشد بذر و گیاه مادری وجود دارد. بذرها را می‌بایست در پاییز و زمانی که پوشش میوه ها از سبز به قهوه ای تغییر داده بود، جمع اوری کرد. همچنین از بذر تازه باید استفاده کرد بذرهایی که برای 2-1 سال مانده باشند جوانه زنی خوبی نخواهند داشت. اگر در پاییز بذرها را جمع آوری کنیم  و قبل از اینکه پوسته آنان خشک شود بکاریم، معمولا حدود 3 هفته بعد جوانه می زنند اما اگر پوسته بذرها خشک شود می بایست قبل از کاشت آنها را مدتی در دمای سرد قرار داد. قبل از آن می توان بذرها را به مدت  24-12 ساعت آنها را در آب خیساند تا پوسته رویین بذرها نرم شود. سپس آنها را در موادی نسبتا مرطوب همانند شن و خاک اره قرار داد و حداقل  به مدت  30 روز در دمای سرد 4-1 درجه قرار داد تا توانایی جوانه زنی را بیابند. توجه کنید که این مدت زمان نگهداری بذرها را در مکان سرد، می توان تا حدود سه ماه نیز افزایش داد. بعد از برطرف شدن نیاز سرمایی بذرها در مخلوطی از خاک برگ+شن کاشته می‌شوند. گلدان محتوی بذرها را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب با دمای حدود 22-15 درجه قرار دهید. برای جوانه زنی بذر این گیاه باید صبور بود چون با وجود مناسب بودن شرایط محیطی جوانه زنی آنان بین 6-1 ماه می تواند طول بکشد. استفاده از قلمه ها راه دیگر تکثیر گل شراب است البته میزان جوانه زنی و موفقیت در امر جوانه زنی بین انواع مختلف این گیاه تا حدودی با هم تفاوت است به طور کل قلمه های این گیاه به آسانی ریشه دار نمی شوند. بهترین زمان تهیه قلمه از این گیاه اوایل /اواسط تابستان است و می بایست از ساقه های نیمه چوبی گیاه استفاده کرد و با بکارگیری پودرهای ریشه زایی نیز احتمال تولید ریشه در قلمه ها افزایش می یابد. طول قلمه حدود 15 سانتیمتر است . تمامی برگها بجز 2-1 برگ بالایی قلمه جدا می شوند. قلمه را می توان تا دو سوم طول آن در بستر خاک فرو کرد و از مخلوط خاک برگ+شن می توان برای کشت قلمه ها استفاده کرد. گلدان محتوی قلمه ها را می بایست در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم افتاب قرار داد و دمای مناسب برای ریشه زایی حدود 20-18 درجه سانتیگراد است. غبارپاشی روزانه و یا کشیدن پلاستیک شفاف بر روی قلمه ها به حفظ رطوبت در اطراف قلمه ها کمک می کند. طول مدت ریشه زایی در قلمه های این گیاه متغییر و متفاوت است و حداقل حدود 4 هفته طول می‌کشد. این گیاه پاجوش فراوانی تولید می کند که می توان آنها را در بهار از کنار گیاه مادری جدا کرد . قبل از جدا سازی باید خاک را مرطوب کرد. سپس در کنار گیاه مادری گودالی به عمق حداقل 50 سانتیمتر باید حفر کرد تا بتوان پاجوش را همراه با مقداری ریشه از کنار گیاه مادری جدا کرد. خوابانیدن ساقه روش دیگر تکثیر است که معمولا ساقه متصل به گیاه مادری در بهار در زیر خاک قرار میگیرد و حدود 15 ماه بعد ، با تولید ریشه کافی می توان این ساقه را که اکنون گیاهی جوان است از گیاه مادری جدا کرد.


تصویر فوق: بذرهای گیاه

تصویر فوق: گیاه حاصل از رویش بذر

هرس: یکی از مشکلات گیاه گل شراب، رشد پاجوشهای فراوان از کنار گیاه مادری است. اگر به تمامی این پاجوشها اجازه دهیم که رشد کنند در نهایت مرکز گیاه بسیار شلوغ خواهد شد بنابراین لازم است که با قطع برخی از این پاجوشها، رشد و توسعه آنان را کنترل و محدود کنیم. همچنین هر چند سال یکبار با قطع ساقه های مسن در مرکز گیاه علاوه بر خلوت کردن مرکز گیاه می توان رشد ساقه های جوان را تحریک کرد. اگر تمایل دارید که تمامی ساقه ها در یک سطح قرار بگیرند نیز می توان در صورت لزوم ساقه مورد نظر را سرزنی کرد.  زمان مناسب هرس بعد از اتمام گلدهی و به بیان دیگر پاییز و بعد از خزان برگها است. اگر هرس و قطع شاخه های گیاه را در اواخر زمستان / اوایل بهار انجام دهیم از میزان گلدهی این گیاه کاسته می شود.

آفات و بیماری: این گیاه آفت و یا بیماری اختصاصی که زندگی آنرا تهدید کند، ندارد. برخی آفات عمومی همانند شته ، کنه تارعنبکبوتی و انواع شپشک ها یا کنه های گیاهی بخصوص اگر گیاه شرایط محیطی مناسبی نداشته باشد می توانند مشکلاتی را ایجاد کنند. از بین بیماری ها نیز برخی بیماری های قارچی همانند سفیدک پودری و یا لکه برگی های قارچی و گاهی باکتریایی می توانند گیاه را آلوده و بیمار سازند که همانند آفات عدم وجود شرایط رشدی مناسب موجب افزایش احتمال شیوع چنین بیماری هایی می شود.

تصاویر فوق: گل های گیاه

تصویر فوق: برگهای گیاه

تصویر فوق: میوه گیاه که نارس و سبز رنگ است.

تصویر فوق: میوه گیاه که رسیده است و تغییر رنگ داده است.

تصویر فوق: نمایی عمومی از گیاه که به شکل بوته ای رشد می کند.

تصویر فوق: انواعی از گل شراب وجود دارند که گلهایشان قرمز-زرشکی نیست. مثلا رقم Athens'  گلهایی کرم-شیری رنگ دارد.

منابع:

http://en.wikipedia.org/wiki/Calycanthus

http://www.carolinanature.com/trees/cafl.html

http://www.ehow.com/facts_6963593_planting-information-calycanthus-floridus.html

http://www.hort.uconn.edu/plants/c/calflo/calflo1.html

http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b820

http://plants.ces.ncsu.edu/plants/all/calycanthus-floridus/

http://www.wildflower.org/gallery/result.php?id_image=32784

http://www.floridata.com/ref/c/caly_flo.cfm

http://www.clemson.edu/extension/hgic/plants/landscape/shrubs/hgic1087.html

http://practicalplants.org/wiki/Calycanthus_floridus

http://www.ehow.com/how_12066814_germinating-calycanthus-seed.html

http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_a209.html

[ ۱۳٩۳/٢/٢۱ ] [ ٤:٠۸ ‎ب.ظ ] [ آزاده رشیدی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ
موضوعات وب
RSS Feed

Google

در اين وبلاگ