باغبانی سبز
 
قالب وبلاگ
نويسندگان

گلابی اروپایی  Pyrus communis به خانواده Rosaceae تعلق دارد و بومی نواحی ساحلی و یا معتدله از نواحی غربی قاره اروپا ، شمال آفریقا و نواحی مختلفی در سراسر آسیا است . این درختان بین 17-10 متر ارتفاع دارند اما نمونه های درختچه ای و کوتاه قامت نیز در بین آنان وجود دارد. اکثر ارقام گلابی اروپایی شاخه هایی بدون خار دارند اما بر روی شاخه برخی از نمونه های این گیاه خارهای کوچکی مشاهده می‌شود. برگها 12-2 سانتیمتر طول دارند  و حاشیه برگها می تواند صاف و یا دندانه‌دار باشد. 


دوستان عزیز. لطفا مطالب وبلاگ باغبانی سبز را کپی برداری و انتشار نفرمایید. سپاسگزارم.

گلهای گلابی همزمان با برگها ظاهر می شوند و گلهای سفید رنگ آن  به قطر 4-2 سانتیمتر و 5 عدد گلبرگ  در مجموعه هایی 8-7 تایی شکوفا می شوند. گل آذین گلابی از نوع دیهیم است و مکان شکل گیری گلها نیز در ساقه های دو ساله است که این ساقه های دو ساله اصطلاحا سیخک spur نامیده می شوند و اکثرا در نوک آنان گلها شکل می‌گیرند. اکثر نمونه ها و ارقام گلابی درختانی خود عقیم و دگر بارور هستند به بیان ساده تر گرده های یک گل توانایی باروری مادگی گلهای همان درخت را ندارند بنابراین لازم است که برای محصول دهی مناسب دو یا چند رقم مختلف گلابی در کنار هم کاشته شوند تا محصول مناسبی بدست آید و با کاشت تنها یک درخت گلابی محصول خوبی عایدمان نخواهد شد. شکل میوه های گلابی نیز در گونه های مختلف این گیاه متافوت است و شکل گرد و سیب مانند تا شکل گلابی شکل معمولی آن مشاهده شده است.

تصویر فوق: گلهای گلابی

تصویر فوق: میوه گلابی در مراحل اولیه رشد

تصویر فوق: میوه برخی ارقام گلابی

توجه : درخت گلابی گونه ها و همچنین ارقام و انواع دو رگه مختلفی دارد که در اندازه درخت، شکل تاج، شکل و رنگ میوه و زمان رسیدن میوه تفاوتهایی با هم دارند . P.communis که با نام عمومی گلابی اروپایی شناخته می شود متداولترین گونه این گیاه در کشت و پرورش است.P. pyrifolia با نام گلابی آسیایی (چینی) شناخته می شود که میوه هایی تا حدودی گرد و شبیه سیب دارد و به همین دلیل گاهی با نام گلابی سیب شکل نیز معرفی می شودP.serotina با نام گلابی شرقی شناخته می شود.P.ussuriensis که بومی سیبریه است و با نام گلابی سیبریایی شناخته می شود که میوه هایی بدون مزه تولید می کند و بیشتر در مبحث پیوند زنی گلابی ها و به عنوان پایه کاربرد دارد.

شرایط محیطی

آبیاری: سال اول پس از کاشت می بایست آبیاری درخت جوان با نظم و ترتیب و به شکل عمیق انجام شود تا سیستم ریشه به خوبی گسترده و مستقر شود. بنابراین در طی فصل رشد هر هفته دو بار می توان نسبت به آبیاری این درختان اقدام کرد. آبیاری درختان بالغ را می توان با فواصل بیشتری انجام داد. آبیاری بیش از اندازه و ماندگاری رطوبت در خاک موجب زرد شدن برگها و ریزش آنان و پوسیدگی طوقه این گیاه خواهدشد از طرفی آبیاری نامناسب و کم گیاه نیز موجب خشکی نوک و حاشیه برگها ، پژمردگی عمومی گیاه ، ریزش غنچه ها و عدم شکل گیری میوه و یا ریزش میوه ها در مراحل اولیه رشد می شود.

نور: نور عامل بسیار مهمی در رشد و گلدهی درختان گلابی است این درختان را باید جایی کاشت که به خوبی در تمام روز از نور مستقیم آفتاب بهره مند باشند. کمبود نور از جمله دلایل عدم شکل گیری جوانه گل و یا ریزش غنچه های گل در این درختان است.

دما: درختان گلابی در تحمل سرمای زمستان به شکل متفاوتی عمل می کنند به نحوی که گونه های مختلف این درختان سرما را بین 25- الی 40- را می توانند تحمل کنند . جوانه های گلابی در حدود 1500-600 ساعت دمای زیر 7 درجه سانتیگراد نیاز دارند تا در بهار سال بعد بتوانند باز شوند و باردهی داشته باشند . به همین دلیل در مناطق گرمسیری و یا نیمه گرمسیری این گیاه قابل کشت نیست زیرا به دلیل عدم وجود چنین سرمایی، نیاز سرمایی درختان گلابی برطرف نمی شود و آنها قادر به تولید جوانه گل و میوه نخواهند بود. وجود تابستنهای گرم و بدون باران در کمترل بیماری آتشک Fire blight که از بیماری های مهم گلابی است تاثیر مثبت دارد.

خاک: درختان گلابی خاکی با زهکش مناسب را نیاز دارند و خاک های سنگین و رسی که رطوبت را در خود نگه می دارد برای آنان مناسب نیست با این وجود در مقایسه با سایر درختان میوه ، درختان گلابی بیش از دیگران شرایط نامساعد زهکش خاک را تحمل می کنند اما اگر انتظار عملکرد مناسب از این درختان را داریم بهتر است خاکی با زهکش مناسب در اختیار آن قرار دهیم . مثلا زمانی که قصد کاشت درخت گلابی را در باغ یا باغچه منزلتان دارید بهتر است که تا عمق حدود 1 متر خاک باغچه را با حدود 20-10٪ شن (ذرات شن 2-1 میلیمتر باشد و ماسه بادی برای این کار مناسب نیست) مخلوط کنیم  تا زهکش مناسب برای اکثر ریشه های فعالی این گیاه ایجاد می شود. همچنین اگر خاک بسیار شنی و سبک و سنگلاخ است از پایه های زالزالک می توان برای درختان گلابی استفاده کرد. فاصله مناسب کاشت بر روی پایه های معمولی گلابی که درختانی با تاج گسترده دارند حدود 8-7 متر است و برای درختان پاکوتاه (همانند آنهایی که بر روی پایه به قرار دارند)  4-3 متر می باشد. برای کوددهی این درختان در محیط خانگی می توان از کود کامل با فرمول10-10-10 یا  13-13-13 و یا فرمولهای مشابه  استفاده می‌شود .برای درخت جوانی که به تازگی کاشته شده است  115 گرم از این کود را در اطراف تنه درخت البته با فاصله حدود 15 سانتیمتری از تنه اصلی روی خاک بدهید. سپس این درختان جوان را هر ماه یک مرتبه با 60-50 کود تا اواسط تابستان می توان کوددهی کرد. برای سال بعد از کاشت و تا سن چهار سالگی درخت می توان به ازا هر سال سن از 115 گرم  کود به میزان قبلی اضافه کرد.  سپس برای درختان بالغ ترو بزرگتر از 4 سال سن میزان کود را به شکل ثابت 460 گرم کود در بهار در نظر گرفت. همچنین برخی از پرورش دهندگان که از فرمول  10-10-10 استفاده می کنند میزان کود را از همان ابتدای کاشت بر اساس سن درخت محاسبه می کنند یعنی برای هر درخت و به ازاع هر سال سن درخت از یک استکان کود استفاده می کنند و حداکثر میزان کود را نیز حدود 2.7 کیلو گرم  برای درختان کاملا بالغ  در نظر می گیرند. یعنی وقتی سن درخت به 12 سال رسید تا آخر عمر این درخت از همان 2.7 کیلوگرم  کود استفاده می شود و دیگر با افزایش سن درخت به میزان کود اضافه نمی کنند . همچنین این پرورش دهندگان کود مصرفی را به دو قسمت تقسیم می کنند .نصف این میزان را در ابتدای شروع فصل رشد و نصف دیگر را زمانی که میوه ها شکل گرفتند به درخت میدهند و البته اگر درخت ضعیف است و میوه نمی دهد از این قسمت دوم کوددهی صرفه نظر می کنند. به این نکات هنگام کوددهی درختان توجه کنید:

  • اگر درخت به شدت هرس می شود میزان کود را نیز کاهش دهید یا اصلا ندهید
  •  برای 2-1 سال بعد از هرس شدید درختان مسن به منظور جوان سازی،  اگر درخت رشد رویشی زیادی دارد و میوه نمی دهد می بایست از میزان کوددهی کم کرد.
  • کوددهی برای درختانی که بیماری آتشک دارند توصیه نشده است.
  • ابتدا گیاه را به خوبی آبیاری کرد و بعد محلول کود را به خاک داد. کوددهی به گیاهی که خاک آن خشک است می تواند منجر به سوختگی ریشه های گیاه شود.

تکثیر: کاشت بذر گلابی امکان پذیر است اما توجه کنید که اولا چنین درختی دیر میوه می دهد و همچنین خصوصیات و کیفیت میوه آن ممکن است تفاوت زیادی با گیاه مادری داشته باشد و نظر شما را برآورده نکند. معمولا از کاشت بذر (و البته کاشت قلمه) برای تولید پایه های بذری و استفاده از آنان در برنامه های پیوند زنی درختان گلابی استفاده می شود. بذر را از داخل میوه بیرون آورده می شود و شسته می شود تا تمامی باقیمانده میوه از روی آن پاک شود. برای حدود 12 هفته می بایست بذرها در میان خاک اره و یا پیت موس مرطوب در دمای 4-2 درجه قرار بگیرند تا نیاز سرمایی آنان برطرف شود. بذرها را می توان در مخلوطی از خاک برگ+شن و در عمق حدود 1.5 سانتیمتری کاشت و در مکانی روشن با دمای حدود 20 درجه قرار داد و زمانی که به ارتفاع 10 سانتیمتری رسیدند نسبت به جابه جایی گیاهان جوان و کاشت در گلدان بزرگتر اقدام کرد.

تصویر فوق: دانه های گلابی

تصویر فوق: دانهال گلابی

 گلابی را می توان از طریق قلمه گیری و کاشت قلمه ها نیز تکثیر کرد . معمولا از قلمه چوب سخت و رسیده استفاده می شود. طول قلمه ها را 30-20 سانتمیتر در نظر می گیرند و از قسمت انتهایی ساقه یکساله آنرا تهیه می کنند. از ساقه های قدیمی تر نیز می توان استفاده کرد اما هر مقدار ساقه جوان تر باشد احتمال ریشه زایی نیز بیشتر است. زخم کردن پوست ته قلمه و یا استفاده از هورمونهای ریش زایی از جمله راهکارهای افزایش احتمال ریشه زنی قلمه ها است. برای کاشت قلمه ها از مخلوط های متفاوتی می توان استفاده کرد. به عنوان مثال از مخلوط پیت موس+خاک برگ به نسبت مساوی و یا 6 قسمت پیت موس +یک قسمت پرلایت برای کاشت مناسب هستند قبل از کاشت قلمه ها مخلوط کاشت را به خوبی خیس کنید و بعد از گذشت نیم ساعت و خروج آب اضافی نسبت به کاشت قلمه ها قادام کنید. یک سوم طول قلمه در زیر خاک قرار بگیرد. دمای مناسب ریشه زایی 21-18 درجه سانتیگراد است و غبارپاشی به میزان دو بار در روز و یا کشیدن پلاستیک بر روی قلمه ها به حفظ رطوبت در اطراف قلمه ها و ریشه زایی کمک می کند. ریشه زایی حدود 4 هفته طول می کشد.

 روش پیوند روش متداول تکثیر این گیاه است. از شیوه های مختلفی در پیوند زنی می توان استفاده کرد که معمولی ترین آنان روش پیوند شکمی است که در اواخر تابستان اجرا می شود. روش دیگر پیوند زنی پیوند زبانه ای است که این روش بخصوص در گلابی های آسیایی کاربرد دارد و نتایج خوبی بدست می آید. در روش پیوند زنی  پیوندک را از درختانی که خصوصیات مناسبی در کیفیت و کمیت میوه دهی دارند تهیه می کنند اما پایه را می توان از بین درختان گلابی (که از طریق کاشت بذر و یا قلمه بدست آمده اند) درختان به (برای خاکهایی با زهکش خوب، این پایه موجب پاکوتاه شدن درخت می شود) ، پایه زالزالک (برای خاکهای شنی و سنگلاخی) انتخاب کرد. در بین گونه های مختلف درختان گلابی از گونه های متفاوتی با توجه به شرایط محیطی می توان به عنوان پایه استفادهع کرد مثلا پایه های بذری گلابی مناسب خاکهایی است که بافتی ریز دارند و از نظر زهکش شرایط چندان مناسبی ندارند. P.ussuriensis (گلابی سیبریایی) و P.communis (گلابی اروپایی )نسبت به سرما مقاومت تر از سایر پایه ها هستند بنابراین در مناطقی که احتمال سرمای شدید زسمتانی وجود دارد بیشتر استفاده می شوند  . P.pyrifolia (گلابی شنی ژاپنی) و همچنین  P.fauriei ( گلابی نخودی کره ای) همانند پایه به موجب پاکوتاه شدن و کوتاهی قامت درخت پیوندی می شوند. در مورد درخت به به این نکته توجه کنید که برخی ارقام گلابی همانند بارتلت و یا ویلیامز نسبت به پایه به ناسازگاری نشان می دهند و از بین می روند اما روشی وجود دارد که جلوی این مشکل را می گیرند بدین صورت که هنگام پیوند زنی از  یک میان پایه از نمونه های گلابی  اولدهم Old homeو یا هاردی Hardy این مشکل برطرف می شود یعنی ابتدا پایه به است بعد این میان پایه قرار میگیرد و روی این میان پایه پیوندکهای گلابی های انواع بارتلت و یا ویلیامز قرار میگیرند . نوع پایه روی کیفیت و طعم گلابی ها نیز موثر است به عنوان مثال اگر از پایه به استفاده کنیم میوه کمی نرم میشود و شیرین تر.


تصویر فوق: شماره 1 تهیه پیوندک -شماره دو آماده سازی پایه به شیوه ایجاد شکاف شبیه حرف T  -شماره سه قرار دهی پیوندک درون شکاف پایه -شماره چهار بستن نواحی اطراف پیوند- شماره 5 رشد پیوندک


 هرس: فرض کنید که به تازگی و در اواخر زمستان اقدام به کاشتن نهال گلابی می کنید. برای اینکه در آینده این درخت از تاجی مناسب برخوردار باشد بهتر است که تنه اصلی درخت را از فاصله 75-60 سانتیمتری سطح خاک قطع کرد. تمامی شاخه هایی را که کمتر از 45 سانتیمتر با سطح زمین فاصله دارد از روی تنه درخت قطع کنید و حدود 6-4 عدد شاخه که فواصل خوبی در اطراف تنه اصلی درخت دارند باقی بگذارید (تصاویر c742). در سال دوم شاخه های پایین  را با زاویه 45 درجه از تنه اصلی ببندید تا زاویه رشد و قرار گیری آنها بیشتر شود زیرا ساقه های گلابی عادات دارند به شکل مستقیم و رو به بالا رشد کنند اگر به حال خود رها شوند درخت تاجی بسته و متراکم پیدا می کند. در زمستان سال دوم شاخه های قوی را تا حدود نصف ارتفاع آن و شاخه های ضعیف را تا حدود دو سوم آن حذف کنید. در زمستان سال سوم بعد از ابتدا شاخه های اصلی و نسبتا اصلی درخت را بررسی می کنیم. باز هم طول شاخ های قوی را تا نصف و طول شاخه های ضعیفتر را به حدود یک سوم کاهش می دهیم . این نوع هرس در زمستان سال دوم و سوم (کاهش ارتفاع ساقه ها به نصف و یا یک سوم ) نوعی هرس فرم دهی است که تاج درخت را به شکل بوته ای پرورش می دهیم .

تصویر فوق: هرس فرم دهی در سه زمستان اولیه پس از کاشت درخت جوان

هرس سیخک ها

میوه های گلابی در نوک سیخک ها شکل میگیرد و با نوعی هرس می توان شکل گیری سیخک را در درخت تحریک می کنیم. در سال اول کاشت و در زمستان سال اول شاخه های کوچک را طوری قطع کنید که حدود 5-4 جوانه روی آنها باقی بماند. در زمستان سال دوم این شاخه های جانبی و کوتاه را بررسی کنید و مجدد از سر آن اولین جوانه گل را بر روی این شاخه های جانبی پیدا کنید و بقیه ساقه را بعد از اولین جوانه گل قطع کنید. جوانه های گل جوانه هایی هستند که قسمت بالای آنان گرد و گنبدی شکل است بر خلاف جوانه های برگ که نوکی نسبتا تیز دارند. سال سوم نیز همانند سال دوم عمل می کنیم و اگر این کارها را در طی سه سال اولیه زندگی درخت به خوبی انجام دهیم سیخک بندی درخت در حال شکل گرفتن است.

تصویر فوق: هرس سیخک ها و شکل دهی به سیخک ها در طی سه سال

 بعد از سال سوم و با وارد شدن به سال چهارم و با بالغ شدن درختان گلابی هرس سالانه سبکی برای آنان مورد نیاز است . ابتدا می بایست ساقه های شکسته، آسیب دیده، ضعیف و شاخه هایی که بر روی هم ساییدگی دارند را قطع کرد . همچنین اگر ساقه های به سمت مرکز درخت در حال رشد و پیشروی است باید آنرا قطع کرد. مرکز درخت بهتر است که باز و بدون تراکم بماند . سیخکهای مسنی که چند سال است میوه دهی داشته اند را نیز می توان قطع کرد. هرس خاص دیگری برای درختان بالغ گلابی لازم نیست.

 بیماری و آفت: از آفات گلابی می توان به شته ، شپشک های گیاهی و کنه های گیاهی نام برد. در بین بیماری ها نیز بیماری آتشک یکی از مهمترین بیماری های این گیاه است که توسط نوعی باکتری Erwinia amylovora ایجاد می شود .وجود تابستانهای گرم با هوایی خشک در جلوگیری از شیوع این بیماری نقش دارند. نواحی آلوده که می توانند بر روی برگها شاخه ها و گلها باشند چروکیده و سیاه رنگ می شوند در مورد ساقه ها ابتدا نوک ساقه آلوده می شود و آلودگی به سمت پایین پیش می رود و میوه نیز قهوه ای قرمز می شود. گاهی ترشح شیره کرم رنگی از نواحی بیمار مشاهده می شود .قسمتهای بیمار را می توان به خصوص در زمان هرس یعنی در اواخر زمستان به همراه 15 سانتیمتر از قسمت سالم ساقه جدا کرد و زمانی که مشغول انجام عمل برش هستید مرتبا قیچی خود را با الکل ضدعفونی کنید تا بیماری از ساقه ای به ساقه ای دیگر منتقل نشود. همچنین باکتری ها بر روی برگهای ریزش کرده و خار و خاشاک روی زمین زمستان گذرانی می کنند بنابراین تمیز کردن پای درخت می تواند به جلوگیری از شیوع این بیماری کمک کند.  بیماری زوال گلابی یک نوع ناسازگاری بین پایه و پیوندک در گلابی های پیوندی است که عامل آن توسط یکی از آفات گلابی یعنی پسیل گلابی منتشر می شود به بیان دیگر یکی از آفات گلابی عامل شیوع یکی از بیماری های این گیاه است. تنها گونه از گلابی که به این بیماری مقاوم است گونه P.betulaefolia می باشد که این گونه گلابی به گلابی آنجو نیز معروف است. مابقی انواع گلابی ها کم و بیش به بیماری زوال گلابی حساسیت نشان داده اند. از دیگر بیماری ها می توان به لکه سیاه گلابی و سایر بیماری های لکه برگی قارچی اشاره کرد این بیماری های قارچی به طور کل موجب کاهش قدرت رویش درخت و محصول می شود .  لکه های تیره رنگ علاوه بر برگها بر روی میوه ها نیز می توانند شکل بگیرند و موجب بروز شکاف بر روی میوه ها شوند. در این بیماریها نیز تمیز نگهداشتن پای درخت از دیگرو استفاده از قارچکشهایی همانند تیوفانات متیل به همراه مانکوزب از همان ابتدای بهار و البته بعد از ریزش گلبرگهای گلها توصیه شده است. بیماری های گلابی می توان به پوسیدگی ریشه ناشی از قارچ فیتوفترا ، قارچ عسلی، پوسیدگی تلخ، گال توقه و کلروز ناشی از وجود آهک در خاک اشاره کرد.

 

تصاویر فوق: بیماری آتشک بر روی برگ سرشاخه و میوه های گیاه

تصاویر فوق: لکه سیاه

 

 

 تصاویر فوق: Pyrus communi

تصویر فوق: p.serotina

 

تصویر فوق: P.pyrifolia

تصویر فوق:P.ussuriensis

منابع:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pear

http://www.ehow.com/how_5760613_fertilize-pear-trees.html

http://homeguides.sfgate.com/apple-pear-trees-fertilizer-fruiting-59168.html

http://www.garden.org/foodguide/browse/fruit/pear/1390

http://www.caes.uga.edu/publications/pubDetail.cfm?pk_id=6366

http://036820a.netsolhost.com/pearpruningdiagram.html

http://www.ehow.com/about_6105273_ornamental-pear-tree-propagation.html

http://www.ehow.com/how_5577117_propagate-pear-trees-cuttings.html

http://homeguides.sfgate.com/root-cutting-pear-tree-46310.html

http://www.gardenguides.com/112465-propagate-asian-pear-trees.html

http://davesgarden.com/guides/articles/view/857/ا

http://www.ct.gov/caes/cwp/view.asp?a=2815&q=376782

 

[ ۱۳٩۳/۳/۳ ] [ ۳:٥۸ ‎ب.ظ ] [ آزاده رشیدی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ
موضوعات وب
RSS Feed

Google

در اين وبلاگ