باغبانی سبز
 
قالب وبلاگ
نويسندگان

زیتون تلخ (سنجد تلخ) Melia azedarach  به خانواده Meliaceae تعلق دارد و بومی استرالیا و آسیای جنوب شرقی است. زیتون تلخ درختی خزانپذیر است و اگرچه انواعی از آن وجود دارند که می توانند تا حدود 45 متر نیز رشد کنند اما نمونه های معمول و متداول آن حدود 12-7 متر ارتفاع دارند . تاج این درختان تقریبا گرد و مدور است . برگها 6-3 سانتیمتر طول و 3-2 سانتیمتر عرض دارند. گلهای ریز، معطر و ارغوانی –صورتی رنگ  آن حدود 2 سانتیمتر قطر دارند و به شکل خوشه‌ای در فصل بهار شکوفا می شوند . 


دوستان عزیز. لطفا مطالب وبلاگ باغبانی سبز را کپی برداری و انتشار نفرمایید. سپاسگزارم.

شاید به دلیل معطر بودن گلهای این گیاه ، گاهی آنرا یاس نیز معرفی کنند که البته اشتباه است . میوه های گیاه گرد، کوچک و زرد رنگ و البته سمی است و کودکان ممکن است بر اثر مصرف چند عدد از این میوه ها دچار مسمویت شوند . البته میوه ها سمیتی برای پرندگان ندارد و به همین دلیل است که میوه های این گیاه در طی زمستان یکی از منابع غذایی برای پرندگان محسوب می شوند. توجه کنید که برگهای این گیاه نیز سمی است و حتی به دلیل خاصیت دور کنندگی حشرات که دارد گاهی از آنان در مناطق روستایی برای حفاظت مواد غدایی در برابر حشرات و دور کردن حشرات استفاده می شود. سرعت رشد این گیاهان نسبتا سریع است  و در طی 5-4 سال می توانند حدود 8-6 متر  ارتفاع یابند. از نامهای انگلیسی این گیاه می توان به این موارد اشاره کرد: white cedar, chinaberry tree, bead tree,cape lilac, syringa berry tree, persian lilac,indian lilac

توجه : از دیگر نامهای فارسی این گیاه می توان به آزاد درخت ، زهر زمین یا طاق اشاره کرد.

شرایط محیطی

آبیاری: زیتون تلخ شرایط رطوبتی مختلفی در خاک و بخصوص خشکی خاک را به خوبی تحمل می کند اما برای اینکه سیستم ریشه ها به خوبی رشد کنند و توسعه بیابند بهتر است که در دو سال اول رویش و بخصوص سال اول زمانی که سطح خاک نسبتا خشک شد نسبت به آبیاری درخت جوان اقدام کرد اما زمانی که درخت در جای خود مستقر شد (به عنوان مثال از سال سوم به بعد ) می توان فواصل آبیاری را زیادتر کرد و حتی هر 3-2 هفته یکبار نسبت به آبیاری آنان در طی فصل رشد اقدام کرد. اگر شرایط آبهای زیرزمینی در منطقه مورد نظر مناسب و خوب باشد نیازی به آبیاری درختان بالغ و چند ساله نیست در غیر اینصورت می توان برای این درختان هر ماه یک مرتبه برنامه آبیاری در نظر گرفت. در ضمن این گیاه نسبت به گل آلود بودن خاک و ماندگاری آب در خاک (به دلیل سنگین بودن بافت خاک ) حساس است و از بین می رود.

نور: بهتر است این گیاه در مکانی کاشته شود که روزانه حداقل 6 ساعت نور مستقیم آفتاب را داشته باشد . کمبود نور و سایه بودن بیش از اندازه مکان کاشت از جمله دلایل عدم گلدهی این گیاه و یا ریزش غنچه های گل است . زیتون تلخ نسبت به مدت زمان طولانی نور مستقیم آفتاب مشکلی ندارد و به خوبی چنین شرایطی را تحمل می کند.

دما: زیتون تلخ از گیاهانی است که تا دمای حدود 40 درجه سانتیگراد بدون مشکل خاصی رشد می کند . در دمای گرمتر نیز از بین نمی رود اما از رشد و شادابی آن کاسته می شود. درچنین دماهای گرمی می بایست از عدم خشکی خاک و برطرف شدن نیاز رطوبتی این گیاه  اطمینان حاصل کرد تا گیاه از بین نرود . از نظر تحمل سرما نیز انواع مختلف متفاوت از یکدیگر عمل می کنند بیشترین سرمایی که تحمل این گیاه گزارش شده است 23- درجه سانتیگراد است اما به طور کل بهتر است در مناطقی که دمای هوا به کمتر از 12- درجه سانتیگراد نزول می کند این درخت کاشته نشود تا از خطر مرگ و خشکی  به دلیل سرمای زمستانه در امان باشد. اما اگر بخواهیم نسبت به عدم آسیب سرمایی زمستانی کاملا مطمئن باشیم بهتر است در مناطقی که دما سردتر از 5- درجه سانتیگراد می شود این گیاه را نکاریم.

خاک: طیف مختلف خاک را تحمل می کند اما به طور کل خاکی با زهکش خوب نیاز دارد. یعنی خاک نباید سنگین باشد و آب را مدت زمان طولانی در خود نگه دارد به نحوی که خاک گل آلود باشد. چنین شرایطی امکان پوسیدگی و خفگی ریشه ها وجود دارد که در نتیجه آن برگها به تدریج زرد شده و میریزند و احتمال از بین رفتن تمامی گیاه نیز وجود دارد. همچنین این گیاه نیاز خاصی به کود ندارد اما درصورتیکه تمایل داشته باشید بهتر و سریعتر رشد کند می توانید یک بار در سال در اوایل بهار از کودهای ازته استفاده کنید . در صورت تمایل به استفاده از کودهای کامل نیز می توان کودی را انتخاب کرد که میزان ازت بیش از میزان پتاسیم و فسفر باشد.

تکثیر: کاشت بذر یکی از روشهای تکثیر این گیاه است . اگرچه به طور کل گفته می شود که بذرهای این گیاه نیازی به تیمار خاصی ندارند اما  به نظر می رسد که بذرها قبل از این که توانایی جوانه زنی بیابند به یک دوره استراحت نیاز دارند و از زمان کاشت تا زمان جوانه زنی ممکن است 3-1 ماه طول بکشد. بذرها را می توان در مخلوطی از خاک برگ +شن و در عمق حدود 2 برابر قطر بذرها کاشت کرد. گلدان محتوی بذرها را در مکانی روشن با دمای حدود 22-20 درجه قرا ردهید و مراقب عدم خشک شدن سطح خاک باشید . گاهی در اطراف گیاهان مادری  پاجوشهایی رشد می کنند که می توان در اوایل فصل بهار نسبت به جدا سازی آنان از گیاهان مادری اقدام کرد . همچنین می توان از قلمه های نیمه چوبی آن در اواخر تابستان و یا اوایل بهار استفاده کرد.قلمه ها به طول حدود 15 سانتیمتر تهیه می شود و برگهای دو سوم پایین قلمه جدا می شود و در مخلوطی سبک همانند خاک برگ +شن کاشته می شوند و در مکانی پر نور اما به دور از نور آفتاب و دمای حدود 18 درجه سانتیگراد قرار میگیرند. حدود 6-4 هفته بعد از کاشت احتمال ریشه زایی وجود دارد.

هرس: درخت زیتون تلخ نیاز به هرس خاصی ندارد اما در صورت نیاز به قطع ساقه های آسیب دیده و خشکیده و یا ساقه هایی که مزاحم رشد سایر ساقه ها هستند و بیش از اندازه بلند شده اند می توان در اواخر زمستان اقدام کرد. همچنین گاهی که تمایل وجود دارد تا این درخت تاج گسترده تری داشته باشد محور اصلی درخت در طی 2-1 سال اولیه رشد قطع می شود تا ساقه های جانبی به جای آن رشد کنند و قسمت اصلی تاج درخت را تشکیل دهند .

آفات و بیماری: از مهمترین آفات این گیاه می توان به لارو برخی حشرات اشاره کرد که می توانند موجب از دهی شدید برگ شوند. این گیاه را بیماری خاصی تهدید نمی کند اما اگر شرایط زهکش خاک نامناسب و سنگین باشد و آب در خاک برای مدت زمان طولانی باقی بماند امکان شیوع بیماری های قارچی که مسئول پوسیدگی ریشه و طوقه هستند بسیار افزایش می یابد.

 

تصویر فوق: گلها

تصویر فوق: گلها

تصویر فوق: میوه ها 

 

تصویر فوق: نمایی از درخت 

تصویر فوق: نمایی از درخت 

تصویر فوق: برگهای گیاه

 منابع:

http://en.wikipedia.org/wiki/Melia_azedarach

http://wiki.bugwood.org/Melia_azedarach

http://anpsa.org.au/m-aze.html

http://www.anbg.gov.au/gnp/interns-2008/melia-azedarach.html

http://keys.lucidcentral.org/keys/v3/eafrinet/weeds/key/weeds/Media/Html/Melia_azedarach__(Melia).htm

http://dictionary.reference.com/browse/chinaberry?s=t 

[ ۱۳٩۳/٧/٢٤ ] [ ٧:۱۱ ‎ب.ظ ] [ آزاده رشیدی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ
موضوعات وب
RSS Feed

Google

در اين وبلاگ