باغبانی سبز
 
قالب وبلاگ
نويسندگان

نخود شیرین Lathyrus odoratus به خانواده Fabaceae تعلق دارد و بومی نواحی جنوب ایتالیا است. نخود شیرین گیاهی رونده و یکساله است که به دلیل گلهای رنگین و معطری که دارد مورد توجه قرار گرفتته است .ساقه ها بخصوص اگر قیم مناسبی در اختیار داشته باشند می توانند 2-1 متر رشد کنند. گلها از اوخر بهار/ ابتدای تابستان شکوفا می شوند و اغلب صورتی –ارغوانی رنگ هستند اما با دو رگه گیری (به عنوان مثال با گونه L. belinensis) و اصلاح نژاد نمونه هایی با رنگهای دیگر نیز تولید شده اند .

 


دوستان عزیز. لطفا مطالب وبلاگ باغبانی سبز را کپی برداری و انتشار نفرمایید. سپاسگزارم.

توجه: برعکس گیاه نخود خوراکی ، دانه های این گیاه سمی هستند و نباید مصرف شوند . صفت شیرین نیز به دلیل عطر گلهای این گیاه است و نه به دلیل شیرین بودن طعم دانه های آن!

توجه: این گونه یکساله است و نباید انرا با گیاهی دیگری در این خانواده که شباهت ظاهری با این گیاه دارد اما چند ساله است یعنی L.latifolius اشتباه کرد.

شرایط محیطی

آبیاری: زمانی به این گیاه آب دهید که سطح خاک نسبتا خشک شده باشد . آبیاری بیش از اندازه و خیس بودن خاک منجر به زرد شدن برگها و ریزش آنان و در نهایت پوسیدگی گیاه می شود. خشکی کشیدن بیش از اندازه نیز موجب کاهش شکل گیری گلها ، ریز شدن آنان و ریزش غنچه های گل می شود .

نور: نخود شیرین را می بایست در مکانی با آفتاب کامل کشت کرد البته در مناطقی با تابستانهای گرم بهتر است در مکانی قرار گیرند که در بعد از ظهر از سایه برخوردار باشد. وجود تابش شدید نور آفتاب به همراه گرما یکی از دلایل کاهش گلدهی این گیاه است . همچنین امکان سوختگی نوک و حاشیه برگهای گیاه در این شرایط وجود دارد. نور کم محیط نیز از جمله دلایل بلند و باریک شدن بیش از اندازه ساقه ها و کاهش گلدهی و شیوع برخی بیماری های قارچی همانند سفیدک پودری بخصوص در شرایط مرطوب است. 

دما: به طور کل این گیاه ، یکساله است  و در انتهای پاییز به تدریج زرد می شود و از بین می رود . بنابراین مقاومت به سرمای زمستانه در رابطه با این گیاه مطرح نمی شود. در مورد گرمای تابستان نیز می بایست بدانیم گرمای نامناسب یکی از دلایل کاهش گلدهی و عدم گلدهی این گیاه است . گلدهی تا دمای حدود 27 درجه بدون مشکل انجام می شود اما دمای بالاتر از این حد موجب کاهش گلدهی می شود.  به همین دلیل در مناطق گرم همانند جنوب کشور می توان در پاییز نسبت به کاشت این گیاه اقدام کرد تا در طی زمستان ملایم ان نواحی از گلدهی این گیاه بهره برد.

خاک: نخود شیرین در رابطه با خاک سختگیر نیست . می توان آنرا در خاک معمولی باغچه که با کمی خاک برگ مخلوط شده است کشت کرد. همچنین اگر در زمان اماده سازی خاک ، از مقداری خاک برگ و یا کود پوسیده دامی استفاده شده است و با توجه به اینکه این گیاه یکساله می باشد ، نیاز چندانی به استفاده از کودهای شیمیایی نیست . اما در هر صورت می توان از کودی همانند 20-20-20 با نصف غلظت و یا از کودهایی با فسفر  و پتاسیم بیشتر نسبت به ازت به منظور تحریک گلدهی بیشتر (همانند فرمول 20-20-10 و یا سایر فرمولهای مشابه ) هر ماه یک مرتبه استفاده کرد.

تکثیر: این گیاه را می توان به آسانی از طریق کاشت بذر تکثیر کرد . با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه میتوان در بهار و یا پاییز نسبت به کاشت بذرها اقدام کرد . بذرها پوسته ای نسبتا سخت دارند بنابراین خیساندن بذرها به مدت چند ساعت قبل از کاشت میزان جوانه زنی را افزایش می دهد. بذرها را می توان به شکل مستقیم در مکان مورد نظر کشت کرد . حداقل دمای مورد نیاز برای جوانه زنی بذرها حدود 10 درجه است . بنابراین در فصل بهار و یا در پاییز (بسته به شرایط آب و هوایی منطقه زندگی ) می توان زمانی که دمای شبانه بیش از 10 درجه سانتیگراد است نسبت به کاشت بذر این گیاهان اقدام کرد. بعد از کاشت بذرها خاک را آبیاری کنید اما سعی کنید تا زمان جوانه زنی ، خاک خیس و غرقاب نشود. با توجه به سخت بودن پوسته بذرها میزان جذب آب آنان کم است و ممکن است که دیر و به تعداد اندک جوانه بزنند. برای افزایش میزان جوانه زنی بذرها می توان انها را برای چند روز در میان چند ورقه دستمال مرطوب و در دمای 21 درجه و در تاریکی قرار داد تا جوانه زنی آنها تحریک شود و سپس نسبت به کاشت آنان اقدام کرد . همچنین می توان قسمت انتهایی بذر را که در قسمت مخالف چشم آن قرار دارد با کمک چاقویی بسیار تیز و یا وسیله ای همانند ناخن گیر کمی خراش داد (البته به شکل سطحی تا به اجزا درونی اسیب نرسد) تا جذب آب بیشتر شود. 

هرس: سرزنی این گیاه و یا قطع چند سانتیمتر از انتهای ساقه بخصوص در اوایل رشد ، موجب تحریک شاخه زایی و تولید شاخسار بیشتر می شود که در نتیجه تعداد گل بیشتری نیز شکل می گیرد . قطع گلهای پژمرده نیز می تواند منجر به افزایش طول مدت گلدهی شود.

آفات و بیماری:  از جمله آفات شایع این گیاه می توان به شته اشاره کرد . بیماری های ویروسی و سفیدک پودری نیز گاهی مشکلاتی را ایجاد می کنند.

تصویر فوق: بذرهای نخود شیرین . این بذرها سمی هستند و نباید مصرف شوند.

 

تصویر فوق: می توان با وسیله ای تیز قسمت مخالف چشم (ناحیه که کمی برامده و سفید رنگ است ) را خراش داد و چید تا جذب آب و در نتیجه جوانه زنی بذرها آسانتر شود.

 

تصاویر فوق: مراحل کاشت بذر . در تصویر 5 این گیاه سربرداری می شود تا رشد ساقه های جانبی تحریک شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_pea

http://gardening.about.com/od/plantprofiles/p/SweetPea.htm

http://www.reneesgarden.com/articles/swp-transplant-tips.html

http://www.thompson-morgan.com/sowing-and-germinating-sweet-peas

http://www.ehow.com/how_6720_grow-sweet-pea.html

http://www.reneesgarden.com/articles/swp-direct-tips.html

 


[ ۱۳٩۳/۱۱/۳٠ ] [ ۱٠:۱٥ ‎ق.ظ ] [ آزاده رشیدی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ
موضوعات وب
RSS Feed

Google

در اين وبلاگ